Négyévszakos?

A négy évszakos gumik koncepciója vonzónak tűnik, de az a legnagyobb bajuk, ami elvben a legnagyobb előnyük. Az a gumi, ami elvben mindig jó, pont szélsőséges körülmények között nem teljesít jól, ami akkor tűnik majd fel, amikor egy vészhelyzetet kellene megoldani.

Mint minden autós médium, mi is kismillió olvasói levélben és kommentben megkaptuk már, hogy csak a gumis lobbi szekerét toljuk, amikor a téli gumik fontosságáról írunk. Többször előkerült az a téma is, hogy minek Magyarországon téli gumi, amikor Amerikában és Franciaországban is vígan elvannak az autósok a négy évszakos gyári szerelésű garnitúrával, ha pedig nekik jó, biztosan jó lenne nekünk is. Ez azonban messze nem ilyen egyszerű.



Négyévszakos?Amerikában nagyon is kell a téli gumi

"Franciaországnak valóban vannak olyan részei, ahol a négy évszakos abroncsok számítanak gyári szerelésnek, de ez főleg a kemény teleket hírből sem ismerő déli környék" - mondja Szűcs Tamás, a Nonstop gumi ügyvezető igazgatója. "Az itteni autósok egy része is gyorsan szabadul ezektől a gumiktól, mert a négy évszakosok száraz körülmények sem olyan jók, mint a kifejezetten nyári keverékek."

Szűcs szerint Amerikában kötelező négy évszakos gumival átadni az autókat, és a vevők igazából nem is igénylik a változást. "Az amerikai közlekedés erősen szabályozott, a sebességhatárok szigorúak, és mivel úgysem lehet gyorsan menni, jó nekik a négy évszakos is. Társadalmi sajátosságok is vannak ebben, a többségnek ez így kényelmes, nem is akarnak cserével vacakolni."

Jó lenne olyan gumit gyártani, amely télen és nyáron is ugyanolyan jó, de ilyen keverék nem létezik

"A hó ugyan sokfelé esik, de az autópályákat ilyenkor gyorsan és hatékonyan letakarítják. Ennek ellenére, ha hó van, hatalmas dugók is kialakulnak, mert a négy évszakos gumijaikkal csúszkálnak össze-vissza, megy a roncsderbi az utakon. És hiába a négy évszakos a gyári szerelés, aki olyan helyen lakik, ahol kemények a telek, az bizony megveszi a téli garnitúrát, hiába nem kötelező. Az elmúlt években egyenesen az USA vált a téli gumik legnagyobb felvevőpiacává."


Mi a baj a négy évszakossal?

A téli gumival szemben gyakran elhangzó érv itthon, hogy csak marketingtermék, a gumigyártók és gumisok meggazdagodása érdekében találták ki. Ezzel szemben Szűcs Tamás azt állítja, hogy éppen fordított a helyzet: a négy évszakos gumi a marketingtermék. "Nem hit-, hanem ténykérdés, hogy a nyári gumikat 20-30, a télieket pedig nulla és mínusz tíz fok közötti hőmérsékletre optimalizálják. Ennek megfelelően a téli lágyabb keverék, hamarabb felmelegszik, a mintázatával emellett segíti a kapaszkodást és a vízelvezetést."

"A négy évszakos gumik ugyan próbálják mindkét mintázat előnyeit egyesíteni, de könnyen belátható, hogy lehetetlen olyan keveréket készíteni, amely kánikulában és hideg időben is ugyanannyira működik. A négy évszakos gumikkal nyáron és télen is hosszabb fékútra kell számítani, mint azonos körülmények között a nyári, illetve téli abroncsokkal."

A gumiteszteket legnagyobb intenzitással végző német autóklubot (ADAC) sokszor vádolják ugyan részrehajlással, sokatmondó tény azonban, hogy maguk a gumigyártók még sohasem kérdőjelezték meg a rendkívül nagy költségvetésű, és precíz mérésekkel alátámasztott tesztek hitelességét. Tény, hogy sokszor nyernek a német márkák, de messze nem mindig, az ADAC a Michelint vagy akár a Vredesteint is simán kihozza győztesnek. Az eredményeken a gumisok sem tudnak fogást találni.


Spórolni nehezen lehet velük


Az ADAC utoljára 2011-ben tesztelt négy évszakos gumikat, nemhogy nagyon jó, de jó értékelést sem tudott adni egyetlen guminak sem. A legjobb eredmény egy közepes volt, a többi résztvevő kielégítő osztályzattal zárt. A Nonstop gumi néhány héttel ezelőtti nagy téligumi tesztjén szerepeltek négy évszakos keverékek is, ezek fékútja pedig a havas-jeges körülményeket szimuláló nedves műgyantán messze elmaradt a legjobb téli gumikétól.

A legjobb téli abroncs 11,4 méter alatt állt meg 30 km/h-ról, ehhez képest a legjobb négy évszakos adata 13,6 méter volt. 40 km/h-s tempóról 21,4 méter kellett a megálláshoz a legjobb téli guminak, míg a legjobb négy évszakosnak 26,7 méter kellett, ami már 5,3 méteres különbség. "Ez több, mint egy autóhossz, különösebb magyarázatot szerintem nem igényel, hogy ennek milyen következményei lehetnek például egy felelőtlen gyalogossal való találkozás vagy vészfékezés esetén" - vonta le a tanulságokat Szűcs, aki szerint sokan azért kampányolnak a négyévszakos gumik mellett, mert spórolást remélnek tőlük.

"Pedig a négy évszakos gumik nem különösebben gazdaságosak. A kompromisszumosnak szánt keverék lágyabb, mint egy nyári gumié, így gyorsabb kopásra kell számítani. Hamarabb elfogy, mint egy folyamatosan cserélgetett nyári-téli szett. A nyári-téli gumikhoz képest négyévszakosból nem is gyártanak olyan sokat Európában, emiatt gyakran drágábbak, mint egy méret azonos nyári vagy téli szett."


Nem kell négyesével cserélni a téli gumit


Szűcs szerint négy évszakos gumival lehet, hogy nem kell évente kétszer gumicserére költeni, de ennek hátránya is lehet. A gumicserénél a gumisok nagy része legalább szemrevételezéssel ellenőrzi az autókat, és szól, ha vészesen kopott fékbetéteket vagy hasonló problémát lát. Ez sok kiadástól mentheti meg azokat, akik egyébként nem nagyon foglalkoznak a műszaki részletekkel.

"Aki spórolni akar, inkább állíttassa be a futóművet legalább évente kétszer, és a keréknyomást is ellenőrizze kéthetente, vagy legrosszabb esetben havonta. Ha rendesen be van állítva a keréknyomás, azzal hosszú távon pont annyit lehet spórolni, mint a négy évszakos gumival, és még a teljesítményben sem kell kompromisszumot kötni."

A téli gumikkal kapcsolatos gyakori tévhit, hogy egy hároméves gumit ki kell dobni. "Dehogy kell. A legtöbb gyártó öt év szavatosságot vállal a termékeire, ami azt jelenti, hogy defekt nélküli megfelelő használat és megfelelő tárolás mellett ennyi idő alatt nem veszít teljesítményéből a gumi. Ezzel az öt évvel lehet számolni a középkategóriás gyártók esetén is" - nyugtat meg mindenkit Szűcs, aki szerint még az sem feltétlenül szükséges, hogy négyesével cseréljék az autósok a téli gumikat.

"Hat-hét milliméter profilmélységű, korábban hátul használt gumik még teljesen jók, bátran rakhatjuk őket párba azonos kategóriás (vagy legfeljebb egy kategóriával rosszabb) gyártó termékeivel."


Januártól új szabályok


Magyarországon továbbra sem kötelező a téli gumik használata, de januárban életbe lép egy rendeletmódosítás, amely előírja, hogy csak az út- és időjárási viszonyokra felkészített járművel lehet közlekedni. Az új meghatározás szerint a bordázatnak négy milliméternél mélyebbnek kell lennie, a biztosítók pedig a kötelező hatálya alá tartozó káreseteknél is figyelembe vehetik, hogy a balesetben résztvevő járműveken volt-e téli, vagy legalább négyévszakos gumi. Szűcs szerint az új rendszer a korábbinál nagyobb lehetőséget ad a biztosítóknak a kifizetéssel kapcsolatos mérlegelésre, emiatt sem éri meg variálni a gumival.

Mindezekkel együtt sem lehet azonban kijelenteni, hogy a négy évszakos gumiknak Magyarországon nincs létjogosultságuk. Aki keveset autózik, azt is inkább városban, hóban-fagyban pedig mindig is inkább a tömegközlekedést választotta, az bátran vehet autójára négy évszakos gumikat, nem bukik rajtuk sokat. Meglévő négy évszakos szettet azonban veszélyes lehet érzésre, "még soha nem volt vele baj" alapon megítélni: mert meglepetéseket pont akkor okozhat, amikor nem kéne.


Forrás: Origo

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező