Dísztárcsák

DísztárcsaA dísztárcsa mérete


Az autó gumiabroncsának oldalfalán lévő felirat megmutatja, hogy mekkora méretű a kerék, és ennek megfelelően kell a dísztárcsát kiválasztani. Pl.: 185/65R15. Az "R" utáni szám mutatja a kerék méretét colban. Példánk esetében tehát 15 colos dísztárcsát kell keresni. Üzletünkben különböző gyártók, különféle stílusú, univerzális dísztárcsa garnitúráit tartjuk 13”-14”-15”-16”  mértekben.

Miért használjunk dísztárcsát?


Elsősorban állagmegóvó funkciója miatt ajánlott, bár egy jól kiválasztott dísztárcsa sokat emelhet az autó külső megjelenésén. Megvédi a felnit, kerékcsavarokat, és a kerék szerkezeti elemeit (féknyereg, fékszerkezet, gömbfejek, kerékagy) a felcsapódó, maró hatású szennyeződésektől, ezáltal kevésbé korrodálnak.

 

A jó dísztárcsa:


igényes kidolgozású, sok feszítő körömmel kapaszkodik
rugalmasságából hidegben sem veszít, hő hatására nem torzul
megfelelő minőségű fényezéssel készült
vegyszerrel érintkezve nem veszti el a fényét
mechanikus tisztításkor nem törik el
megfelelő méretű szellőző nyílásokkal kialakított (a dísztárcsa mintázata nem csak esztétikai szempontokat szolgál, hanem a féktárcsa hűtését is biztosítja.)



A dísztárcsa felszerelése


Mielőtt felszereli a dísztárcsát, győződjön meg róla, hogy pontosan illeszkedik-e az ön keréktárcsájára. A csomagból válassza ki azt, amelyre nincs felhelyezve a feszítő drót, vagy ha nincs ilyen, az egyikről távolítsa el azt, majd helyezze fel a kerékre. A szelep helyét általában bevágás jelzi, oda kell illeszteni a dróton található behajlást. Ellenőrizze, hogy a kerékcsavarok körül levő kiemelkedés nem akadályozza-e a dísztárcsa illeszkedését, helyére kerülését. Figyeljen arra, hogy a rögzítő körmök a felniben található vájatba beleüljenek. Ha a dísztárcsa tökéletesen illeszkedik, határozott mozdulattal emelje le, és helyezze fel a feszítő drótot. Ajánlatos tiszta keréktárcsára szerelni a dísztárcsát, lehetőség szerint bezsírozni a rögzítő körmöket, a könnyebb bepattanás érdekében. Amennyiben nem pattanna be a dísztárcsa, csavarhúzó segítségével bújtassuk a helyére. Leszereléskor lehetőleg ne egy ponton feszegessük, hanem a mintázat lyukaiba több helyen benyúlva, határozott mozdulattal rántsuk le.
Figyeljen a szelep helyére! Nagyon fontos, hogy a szelepet a keréktárcsában ne nyomja meg a dísztárcsa. Ez a hiba akár defektet is okozhat!

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező